5 съвета за поддържане добро състояние на виниловата настилка

Винилова натилка

Винилът за под е страхотен и евтин материал, който все повече хора избират за помещенията в домакинството си. Тези настилки изглеждат добре и са лесни за монтиране, като не изискват много поддръжка. Въпреки това, все още има някои неща, които можете да направите, за да гарантирате, че подът ви ще остане в добро състояние за дълго време. За целта обърнете внимание на тези пет съвета:

Хомогенни винилови настилки
Винилова настилка

Съвет № 1: Използвайте изтривалка.

Вероятно всеки има изтривалка пред входната врата, но мнозина дори не се замислят за това колко голям ефект има тя. Чрез нея можете да предотвратете появата на петна и песъчинки върху вашия под, които само могат да повредят състоянието му. Дори и да не го забелязвате на момента, с течение на времето мръсотията и химикалите могат да доведат до влошаване на вашите винилови подове. Химикалите от асфалта могат да полепнат по обувките ви и в крайна сметка да отидат в дома ви. Изтривалката ще даде на вас и вашите гости място да избършете краката си, преди да влезете в дома ви и да премахнете вредните отпадъци от обувките ви.

Съвет № 2: Метете често и старателно.

Честото метене на вашия винил за под ще помогне да се предотврати натрупването на мръсотия. Не забравяйте, че тя трябва да се отстранява редовно. Колкото по-рано премахнете отпадъците, толкова по-дълго ще издържи вашата винилова настилка. Създайте си навика да минавате с мека метла всяка вечер или поне през ден. Може да го свършите буквално за няколко минути, така че няма да ви отнеме време.

Съвет № 3: Използвайте правилния почистващ препарат.

Правилният почистващ препарат може да е ключовият фактор за дълголетието на вашите винилови подове. Почистете ги обаче с такъв, който направен специално за подове без восък. Ако имате по-стари винилови настилки, които изискват восък, можете да ги почистите с топла вода и препарат. Разтрийте пода достатъчно, за да се отлепи мръсотията. Накрая изплакнете с чиста и хладка вода, но без да мокрите прекалено много.

Съвет № 4: Използвайте методи  за почистване с леко въздействие.

Хетерогенни винилови настилки
Подова настилка

Избягвайте да почиствате мръсотията с мощни почистващи препарати. Вместо това измийте виниловите си настилки, като използвате възможно най-мекия уред и с леко въздействие. Това може да включва редовно метене или почистване с прахосмукачка, както и незабавно избърсване на нещо разлято отгоре. Ако има петно, което та или прахосмукачката не могат да отстранят, внимателно го почистете с навлажнен моп и топла вода, след което забършете добре, за да не остане влага.

Съвет № 5: Не нанасяйте восък върху винила за под.

По-новите винилови подови настилки имат прозрачно полиуретаново покритие, което ги прави да изглеждат блестящи. Ако добавите слой восък към това покритие, то ще остави след себе си мръсотия, която ще трябва да премахнете. Ако искате да възстановите блясъка на вашата винилова настилка без восък, можете да използвате лак или уплътнител, който е специално предназначен за подови настилки от този тип.

Потърсете помощ от професионалист.

Ако все пак не знаете дали ще се справите и искате да сте сигурни, че вашият винил за под ще изглежда добре и ще остане в добро състояние в продължение на дълги години, потърсете помощта на професионалистите. Без значение дали искате да запазите външния вид на настилката или да възстановите оригиналния й блясък, те могат да ви помогнат.

Facebook Коментари