[su_highlight]Може ли да тренираме във фитнес залата без колан за тежести или така наречените фитнес колани? Можем, но правим ли силови упражнения, особено ако те са със сериозни килограми, то коланът би ни бил само в помощ. [/su_highlight]

[su_label type=“success“]Фитнес коланът е, разбира се, и моден аксесоар и наред с ръкавиците за фитнес е един от най-продаваните артикули.[/su_label] Но идеята му е свързана с безопасността. Коланът стяга кръста и поддържа торса в определена позиция. Техниката на изпълнение на всички упражнения в залата е от особено значение, за да се изключат травми. Когато килограмите на тренажорите и лостовете се покачват, техниката е още по-важна. Тогава е време да поставим и коланът за тежести. 

Защо да сложим фитнес колан?

[su_label type=“warning“]Дизайнът на колана за тежести е направен така, че да обхваща голяма площ от кръста и коремната стена.[/su_label] По този начин се подкрепят значително мускулите на торса и гръбнака. Допълнителната опора дава възможност кръста да се позиционира в правилна поза и да се изолира движение в тази област, която може да доведе до травма. Коланът за тежести трябва да е стегнат. Ако го сложите без да усещате стегнатост от него, то няма да има смисъл от поставянето му. Стягайте го обаче само преди да започнете дадено упражнение. 

Не е нужно да поставяте фитнес колан при всички елементи от тренировката ви. Специалистите съветват, че коланът се използва когато вдигате 85% от тежестта, с която бихте изпълнили едно повторение. И не всички упражнения изискват употреба на колан – но почти задължително е да се доверите на допълнителното обезопасяване от този аксесоар, когато изпълнявате клекове и мъртва тяга, например. 

Противопоказания относно коланът за тежести

Коланът за тежести е изключително необходим при работа с големи тежести. Но не злоупотребявайте с него. Слагайте го само за изискващите го упражнения и килограми. Ако стягате кръста си прекалено често в случаи, в които той не е необходим, рискувате да лишите от заякване коремната мускулатура. Причината е, че мускулите около торса не работят толкова усилено, когато са изолирани от стягането на колана. Смята се, че в някои случаи употребата на колан за тежести може да увеличи кръвното налягане. 

В спортната литература дори се среща проучване, което изследвало носачи на багаж, изключително доверяващи се на колан за тежести. Постоянното носене довело до това, че станали силно предразположени към контузии. Затова умереното ползване в подходящото време и за подходящите упражнения е ключът.

Различна употреба – подходящ за физически труд и фитнес

[su_label type=“important“]Вече споменахме, че коланът за тежести се използва във фитнес залата, но и при тежък физически труд.[/su_label] Този аксесоар обаче има и други приложения заради задоволителната си здравина. Коланът за тежести е с широк обхват в спортове като „Най-силен човек”, където се теглят различни уреди, автомобили, машини и т.н. Коланът се използва от професионалните спортисти, за да се тегли автомобилна гума или шейна с тежести. На коланът се поставя въже с различна дължина, а в края му се завързва гумата или шейната. Този вид тренировки се използват за сила и силова издръжливост. 

[su_label type=“info“]Купувайте колан за тежести само от проверени магазини и търговски марки.[/su_label] Препоръчително е коланът да бъде за лична употреба, защото той поема формата на тялото. Във фитнес центровете обикновено има колани за всеобщо ползване, но ако тренирате редовно, по-добре да заложите на собствен.

Facebook Коментари